Gister kopte dagblad Trouw: Graag wat meer liefde in het bedrijflseven. Geen verrassing: ik ben vóór!

Zo leidde Trouw haar artikel in: ‘Weinig mensen zullen het bedrijfsleven associëren met liefde. Terwijl liefdevol leidinggeven zoveel extra’s kan bieden, stellen econoom Harry Commandeur en theoloog Paul van Geest, twee van de auteurs van het boek Agapè | Caritas in bedrijf. Bedrijven die rekening houden met het ‘hele verschijnsel mens’ hebben daar profijt van, zeggen zij. Het boek bevat tien studies naar organisaties die deze filosofie toepassen op hun dagelijkse bedrijfsvoering.’

Als ik de berichten hier op LinkedIn zie, dan zijn weinig mensen tégen wat meer liefde. De vraag is alleen: HOE? Hoe maak je in de dagelijkse praktijk een moedige en menselijke keuze, vaak tegen de bekende en vertrouwde stroom in? In hun boek laten Commandeur en van Geest bedrijven aan het woord die de hoe-vraag verschillend en heel inspirerend beantwoorden. Veelgehoord zijn: de mens écht centraal stellen, streven naar bevredigende winst ipv maximale en de heelheid van de mens in het oog houden.

Wat ik zelf merk en van klanten hoor is dat zelfs bij bovenstaande uitgangspunten (bijv ‘de mens centraal’) de HOE-vraag nog steeds naar boven komt. Misschien herken je dat zelf ook wel. Hoe geef je liefdevol vorm aan je dagelijkse keuzes, hoe zorg je dat strategie, beleid, gesprekken, besluiten, vergaderingen vanuit een liefdevol perspectief tot stand komen?

Ik werk met mijn klanten aan hun innerlijk leiderschap. Leiderschap nemen over de verbinding met zichzelf, met hun eigen hart. Het is geen rocket science; liefde begint altijd bij jezelf. De basis van een liefdevolle of compassievolle houding naar anderen is gelegen in de relatie met jezelf. De Leergang Liefdevol Leiderschap is gebaseerd op dat belangrijke uitgangspunt. Nog weer anders gezegd: verbeter de wereld, begin bij jezelf! En dat is niet voor mietjes. Het vraagt moed om jezelf te confronteren met de momenten dat je niet echt jezelf bent, dat je eigenlijk een rol speelt.

Bij een liefdevolle relatie met jezelf kun je denken aan bijvoorbeeld de volgende aspecten, die zonder uitzondering oin de Leergang aan de orde komen:
* je bent zacht voor jezelf, er is acceptatie van wat er op dit moment in jou leeft
* je kent je talenten en vaardigheden en durft die vrijuit in de wereld te zetten
* je kent je schaduwkanten en je gebruiksaanwijzing en hebt daar geen oordeel over
* je kent je purpose of je verlangen en besteed tijd en aandacht aan het vormgeven daarvan
* je kent je pijn (verdriet, schuld, schaamte, zelf-oordeel, etc ) en durft die aan te kijken, met zachtheid te omarmen
* je kent de heelheid van je intelligentie en benut de wijsheid van je hoofd, hart én buik bij je dagelijkse keuzes

Ik zal niet beweren dat ik op al deze fronten 100% scoor, maar al deze aspecten zijn wel in mijn bewustzijn. Ik ben me ervan bewust als ik mijn hart sluit en het gevecht aanga met mezelf. Dan trek ik me terug in mijn hoofd en ga redenen, analyseren, plannen of vergelijken. Allemaal van die dingen die ons hoofd goed kan, maar waarbij ik voel dat ik klem zit. Dat ik geen recht doe aan wie ik werkelijk ben. Telkens weer nodig ik mezelf uit om met compassie te kijken naar waar ik dicht ga of wegren. Door met zachtheid aanwezig te zijn. Van deze zoektocht leer ik enorm veel over mezelf en over mens-zijn. Dit voedt dagelijks mijn keuzes en beslissingen, mijn gesprekken en  mijn activiteiten.

Als we dus in bedrijven meer liefdevolle keuzes willen maken, en liefdevol leiding willen geven, dan moeten we beginnen bij het hart en bij onszelf. Dat kan op individuele basis en dat kan ook heel goed in (management) teams. Het is nieuw voor velen, en voelt zeker ongemakkelijk in het begin. Het vraagt bijvoorbeeld om kwetsbaarheid en dus een bepaalde mate van vertrouwen. Als die basis van vertrouwen er in je organisatie niet is raad ik zeker niet aan om dit innerlijke pad openlijk te gaan bewandelen. Begin dan gewoon bij jezelf, oefen elke dag en merk hoe de wereld om je heen langzaam verandert als jij zelf met een andere blik de wereld inkijkt. Een blik vol liefde.

Nieuwsgierig naar meer? Meld je dan hier aan voor de Masterclass-serie ‘Liefdevol Leiderschap’
11, 18 en 25 mei | 19.30 – 21.30 uur | €50,-